8 Mart 2010 Pazartesi

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Bugün Düya Kadınlar Günü. Yazıma başlamadan önce Dünya Kadınlar Gününün tarihçesinden bahsetmek istiyorum.
Kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olması için 8 Mart 1857 yılında Newyork ta başlayan bir harekettir.  Tekstil fabrikalarında çalışan 40 bin işçinin çok kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı grev, polisinde devreye girmesiyle  daha da büyüdü. Olaylar sırasında çıkan yangında çoğu kadın olmak üzere 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 binler katıldı.
1910 yılında Kopenhag ta  kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdi. Kadın hakları hareketini, özellikle oy hakkını onurlandırmayı amaçlayan Kadınlar Günü önerisi oy birliği ile kabul edildi.
2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş yıllarında etkisi iyice kaybolan kadın hareketi, 1960' lı yılların sonunda yeniden canlandı. Birleşmiş Milletler 1975 yılını kadın yılı olarak ilan etti ve 1975-1985 arasındaki on yılı  kadınların on yılı olarak açıkladı, bu olay harekete gönül verenleri yüreklendirdi.

1977 yılında UNESCO' nun açıklamasından sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Kadınlar Günü kadın hakları, kadın-erkek eşitliği ve kadınların yaşamakta olduğu sorunların tartışılmasını da sağlıyor.

TÜRKİYE' DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Türkiye' de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921' de "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programı nedeniyle Türkiye' de 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül den sonra Dünya Kadınlar Günü dört yıl kutlanmadı. 1984 yılından beri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ülkemizde kutlanmaya devam etmektedir.
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder